Oblačno
12°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Robot sa učí čítať: Marge poznáva svet
Zdielať na

Robot sa učí čítať: Marge poznáva svet

Marge síce vyzerá vcelku neohrabane, no je mimoriadne nadaná. Dokáže čítať nápisy okolo seba, vie identifikovať banku, pozná reštaurácie. Je dokonca schopná prečítať si noviny alebo webovú stránku. Pre človeka to nie je nič mimoriadne, no pre robota je fantastický výkon.

Marge vytvorili vedci z Ofordskej a Queenslandskej univerzity. Na pohľad obyčajný vozík s kopou elektroniky a batérií je prvým krokom ku generácií robotov, ktorí sa budú samostatne pohybovať po svete. Momentálne sa Marge učí čítať. Nie obyčajné texty, ale nápisy na domoch, uliciach alebo tabuliach. Je to pomerne náročná úloha, pretože písmená majú tisíce podôb. Človeku také niečo nerobí problém, pretože náš mozog má dar intuície a logického myslenia. Keď vidíme pred sebou nápis, nijako mimoriadne sa nemusíme namáhať, aby sme ho prečítali. Robot musí najprv zistiť, že to, čo vidí, sú písmená a potom ich pracne identifikovať. Dá sa povedať, že pri každom uhle pohľadu, pri každej zmene osvetlenia, pri každom type písma sa musí učiť čítať odznova. A práve v tom je Marge majsterkou.


Okrem schopnosti čítania je Marge unikátna aj svojim zmyslom pre orientáciu. Vďaka laserovým zameriavačom a navigačným systémom sa dokáže pohybovať v otvorenom priestore. Ako to vníma svet okolo seba, to si môžete pozrieť na videu. Je celkom možné, že v budúcnosti takéto roboty budeme posielať do obchodu na nákupy alebo ich využívať ako kuriérov. Marge od toho nemá ďaleko.